Afrikansk currygryta
Kategori: Allmänt
Fortsätter på den ambitiösa banan idag och gjorde en av mina absoluta favoriter, receptet har jag kommit på själv, alla som känner mig vet att jag aldrig förljer ett recpet, så detta lämnar även många delar öppet för improvisation. Jag skriver ut basreceptet och vad jag gjorde idag, även vad man kan lägga till och ta bort.
Du behöver: Tomatpure, grönsaksbuljong, chili i ngn form (här har jag på tub tsm med ingefära och vitlök), curry, sojabönor, ris (jag har råris, vanligt vitt ris är egentligen godast till men nån måtta på lyxandet får det vara idag), nötter (färska, rostade, saltade, jordnötssmör eller som jag har idag; färdig sataysås), havre/sojagrädde. Olja. Vissa tkr om att ha banan till också, är ju en variant. Man kan byta ut sojabönorna mot andra sorter, och lägga i fler grönsaker. Detta är verkligen ett recept att experimentera med!


Kryddorna jag använde.
Sätt på riset, speciellt om du har vildris som jag. Det tar 40 minuter. Lägg olja i en panna, hacka lök och släng i när oljan är varm, tillsammans med kryddorna. Jag brukar höfta med kryddorna, men var inte snål. Häll på vatten så det inte bränner fast, du ska bryna löken och kryddorna. Sen slår man på tomatpure så att det blir som en enda tjock sås. Jag börjar med att hacka upp allting för det blir mkt smidigare sen och det är en fördel här eftersom ingredienserna snabbt ska i efter kryddorna och löken, för att slippa sänka värmen och det inte ska bränna. Släng på grönsakerna i såsen. Sen sojabönorna. Och en buljontärning. Sen vatten, du fyller med vatten så det täcker allting, rör om. Istället för vatten tog jag kokosmjölk idag och det kan verkligen rekomenderas, supergooooott. Anyway, kolla på bilderna. Så ska det se ut.


Så här ser det ut när allting är ilagt. Låt stå på svag värme, rör om då och då i ca 15 minuter, smaka av under hela tiden. Slå på en skvätt havre/sojagrädde, smaka av. Har du lyckats är smaken rund, inte sträv, kryddorna, kokosmjölken och chilin känns alla av.

Afrikansk currygryta med sataysås, färsk spenat- och blomkålssallad. Bon appetit!